Tasting Day #94
Like a Virgin Oak Vol. 2
ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Τα φρέσκα δρύινα βαρέλια λευκής δρυός, τα επονομαζόμενα “virgin oak” χρησιμοποιούνται κυρίως στις ΗΠΑ για την ωρίμαση του ουίσκι. Στην Αμερική ο νόμος ορίζει ότι το ουίσκι πρέπει να ωριμάζει σε φρέσκα, καμένα βαρέλια από αμερικανική λευκή βελανιδιά. Στη Σκωτία και την Ιρλανδία από την άλλη, η ωρίμαση σε φρέσκα δρύινα βαρέλια δεν συνηθίζεται. Χρησιμοποιούνται σε κάποιες περιπτώσεις μόνο για φινίρισμα. Οι πλήρεις ωριμάσεις αποφεύγονται, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος το φρέσκο βαρέλι να πνίξει τις υπόλοιπες γεύσεις του ουίσκι. Αντίθετα, ένα finish μπορεί να προσθέσει μια ενδιαφέρουσα διάσταση στα γευστικά του χαρακτηριστικά, αν και το αποτέλεσμα εξαρτάται πάντα από την ικανότητα του master blender.
Στην Tasting Day #94 θα εξερευνήσουμε αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία ουίσκι και την επίδραση του φρέσκου βαρελιού στη διαδικασία της παλαίωσης. Είναι το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας που ξεκίνησε στην Tasting Day #75, όπου “ταξιδεύουμε” σε διαφορετικές χώρες παραγωγής ουίσκι και δοκιμάζουμε τα διαφορετικά virgin oak βαρέλια, που χρησιμοποιήθηκαν από τα αποστακτήρια.
ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ
Glen Garioch Virgin Oak 48%
Single Malt

Method and Madness Garryana Oak Edition 46%
Single Pot Still

Redbreast Cuatro Barriles Edition 46%
Single Pot Still
World Exclusive στα αεροδρόμια Δουβλίνου και Κορκ

Kavalan Virgin Oak 11 yo – Single Cask 52,4%
Single Malt
European Exclusive – 1 of 119 bottles

Benriach The Smoky Ten 46%
Single Malt
Μετά τη γευσιγνωσία θα σερβιριστεί mix grill κρεάτων, ψητά λαχανικά και πατάτες, τα οποία θα συνοδέψουμε με Jameson Single Pot Still.
Tην παρουσίαση θα κάνει ο Γιάννης Μηλιώνης.

Ευχαριστούμε τις εταιρίες Concepts και Pernod Ricard Hellas για την πολύτιμη βοήθειά τους.
Το event θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου στο Stoffa Restaurant, Βασιλίσσης Αμαλίας 20, 145 61 Κηφισιά