LIKE GRANDFATHER… LIKE SON

My Story

“Η ενασχόλησή μου με το ποτό και ειδικά με το whisky κρύβει μια οικογενειακή ιστορία, περίεργη, ενδιαφέρουσα και σχεδόν μεταφυσική. Αφορά τον παππού μου, τον οποίο δυστυχώς δεν πρόλαβα να γνωρίσω.

Το όνομά του Ιωάννης Κ. Μηλιώνης, όπως ακριβώς ονομάζομαι και εγώ. Ο παππούς μου, έφυγε μετανάστης για την Αμερική το 1903 και επέστρεψε εκεί το 1928, αφού πριν είχε έρθει να πολεμήσει κατά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, στον οποίο έχασε τον ένα του αδελφό στο μέτωπο.

Γιάννης Μηλιώνης
Γιάννης Μηλιώνης

Στην Αμερική δούλευε αρχικά στους σιδηροδρόμους και στη συνέχεια άνοιξε ένα οπωροπωλείο. Μετά την επιστροφή του από τον πόλεμο, ασχολήθηκε με το εμπόριο ποτού. Αρχικά αγόρασε εξοπλισμό και παρήγαγε το δικό του αλκοόλ. Κατόπιν το διέθετε σε διάφορα μαγαζιά, εστιατόρια και speakeasies έως ότου άνοιξε και o ίδιος κάτι, το οποίο δεν γνωρίζω αν ήταν εστιατόριο ή μπαρ.

Οι πληροφορίες που βρήκα μιλούν για παραγωγή τσίπουρου, αλλά αν σκεφτούμε ότι μιλάμε για την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης, θεωρώ ότι πιθανόν έφτιαχνε και ουίσκι. Όλα αυτά έγιναν στο Detroit, σημείο εισόδου παράνομου ουίσκι από τον Καναδά και μόλις 300 μίλια από το Chicago του Al Capone! Επίσης είχε στην κατοχή του ένα από εκείνα τα κλασικά μαύρα αυτοκίνητα που βλέπουμε στις ταινίες. Όπως και αν έχουν τα πράγματα, έμαθα ότι ο παππούς μου ήταν moonshiner και έχει παίξει κάποιο ρόλο στη θρυλική εκείνη Prohibition era.

Η ιδέα ότι έναν αιώνα μετά και χωρίς να γνωρίζω κάτι, ένοιωσα την ανάγκη να ασχοληθώ πιο ενεργά με το whisky, δημιουργώντας το The Tasters Club, με ενθουσιάζει και με συνεπαίρνει!

Γιάννης Μηλιώνης

Γιάννης Μηλιώνης

THE TASTERS CLUB

Από το 2013 που ιδρύθηκε το The Tasters Club, το όραμα και οι αρχικές μας σκέψεις μετουσιώθηκαν σε ένα tasting experience, ένα υπέροχο ταξίδι και μια μεγάλη παρέα. Το The Tasters Club κατάφερε να συσπειρώσει φίλους των αποσταγμάτων και ιδιαιτέρως του whisky, να διαδώσει τη διαδικασία της γευσιγνωσίας σε μη επαγγελματίες, να προσελκύσει νέους ενδιαφερόμενους και γενικά να δημιουργήσει μια κουλτούρα συμμετοχής σε ένα κοινό που δεν το συνήθιζε. Στην περίοδο της καραντίνας είμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα, που διοργάνωσαν online γευσιγνωσίες. Ιδιαίτερα για το χώρο του whisky, στο οποίο έχουμε μια ξεχωριστή αγάπη, θεωρούμε ότι η συνεισφορά μας είναι σημαντική, ως προς τη διάδοση της κουλτούρας του “νερού της ζωής” σε ένα πιο ευρύ κοινό.