Τα φρέσκα δρύινα βαρέλια λευκής δρυός, τα επονομαζόμενα “virgin oak” χρησιμοποιούνται κυρίως στις ΗΠΑ για την ωρίμαση του ουίσκι. Στην Αμερική ο νόμος ορίζει ότι το ουίσκι πρέπει να ωριμάζει για τουλάχιστον δύο χρόνια σε φρέσκα, καμένα βαρέλια από αμερικανική λευκή βελανιδιά. Στη Σκωτία και την Ιρλανδία από την άλλη, η ωρίμαση σε φρέσκα δρύινα βαρέλια δεν συνηθίζεται. Χρησιμοποιούνται σε κάποιες περιπτώσεις μόνο για φινίρισμα. Οι πλήρεις ωριμάσεις αποφεύγονται, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος το φρέσκο βαρέλι να πνίξει τις υπόλοιπες γεύσεις του ουίσκι. Αντίθετα, ένα finish μπορεί να προσθέσει μια ενδιαφέρουσα διάσταση στα γευστικά του χαρακτηριστικά, αν και το αποτέλεσμα εξαρτάται πάντα από την ικανότητα του master blender.
Στην Tasting Day #75 εξερευνήσαμε αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία ουίσκι και την επίδραση του φρέσκου βαρελιού στη διαδικασία της παλαίωσης. Είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, που θα “ταξιδέψουμε” σε διαφορετικές χώρες παραγωγής ουίσκι και θα δοκιμάσουμε τα διαφορετικά virgin oak βαρέλια, που χρησιμοποιηθήκαν από τα αποστακτήρια.
Δοκιμάσαμε:
GlenΑllachie 7 years old 48%
Hungarian Virgin Oak
Teeling Wonders of Wood Single Pot Still 50%
Virgin Chinkapin Oak
GlenDronach 14 years old 46%
Virgin Oak Finish
Deanston 58,5%
Virgin Oak Cask Strength batch No1
Octomore Edition 10.4 διάλογος 63,5%
Virgin Oak
Την παρουσίαση έκανε ο Γιάννης Μηλιώνης.
Η γευσιγνωσία έγινε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 στο Old Dog Bar, Σάρδεων 6, Ν. Φιλαδέλφεια
Το φαγητό μας μετά τη γευσιγνωσία περιλάμβανε american comfort food και το συνοδέψαμε με West Cork Virgin Oak Single Malt.
Ευχαριστούμε τις εταιρίες Trinity Wines, Concepts και Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ για την πολύτιμη βοήθειά τους.
photos by Δημήτρης Στενίδης
bottles photos by Γιάννης Μηλιώνης