Αν μπορούμε να δώσουμε έναν ορισμό για το ουίσκι θα λέγαμε ότι ένα αλεσμένο σιτηρό, μετατρέπεται μετά από ζύμωση σε μπίρα, την οποία αποστάζουμε και το αλκοολούχο ποτό που παράγεται, παλαιώνει σε ξύλινα βαρέλια, για να πάρουμε το τελικό προϊόν. Αυτή η κοινή πορεία τους μέχρι ενός σημείου και οι κοινές πρώτες ύλες, τους προσδίδει μια συγγένεια. Σε αρκετές περιπτώσεις τα δύο ποτά αποτελούν ένα ιδανικό pairing, όπως το θρυλικό “The Boilermaker” (σαν το δικό μας “Υποβρύχιο”), που στα τέλη του 19ου αιώνα το εμπνεύστηκαν βιομηχανικοί εργάτες για να ξεδιψούν δυνατά μετά από μια σκληρή μέρα δουλειάς σε μηχανουργεία ατμομηχανών.
Τα ξύλινα βαρέλια αποτελούν άλλο ένα κοινό σημείο, αφού για αιώνες και η μπίρα ζυμώνονταν και αποθηκεύονταν σε αυτά, μέχρι να αντικατασταθούν από το ατσάλι και το αλουμίνιο. Τα τελευταία χρόνια όμως πολλοί ζυθοποιοί επανέφεραν τα δρύινα βαρέλια κυρίως από ουίσκι στη διαδικασία παραγωγής, όχι ως αποθηκευτικούς χώρους, αλλά ως ένα τρόπο να κάνουν τη μπίρα τους πιο πολύπλοκη. Οι barrel aged μπίρες ενέπνευσαν και την απέναντι μεριά όμως, ώστε οι παραγωγοί ουίσκι να πειραματιστούν με εμφιαλώσεις που έχουν περάσει για ένα finish από τέτοια βαρέλια. Στην Tasting Day #79 είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε 4 τέτοια ουίσκι συνοδευόμενα από 4 μουκάλια με αντίστοιχες μπίρες αυτών των finish.
Δοκιμάσαμε:
West Cork Irish IPA Cask Matured 40%
μαζί με Noctua Insomnia IPA 5,8%
The Dubliner Beer Cask Series, O’Hara’s Leann Follain Irish Stout 40%
μαζί με Ierne (Ιέρνη) Oatmeal Stout 5%
(μια συνεργασία της 33 Brewing Company και O’Hara’s Brewery)
Hinch Craft & Casks Imperial Stout Cask Finish 46,4%
μαζί με Ftelos Brewery The Φ Project Barrel Aged Imperial Stout 10,6%
SMWS Old Fashioned 11 yo 50% batch 05
(matured in 1st Fill IPA, Bourbon & Sherry Casks)
μαζί με The Tasters Club Robert Burns IPA 6%
AFTER TASTING
BBQ
μαζί με
Black Irish Whiskey with Stout
Dathènes lager beer
Την παρουσίαση έκανε ο Κυριάκος Πιερράκος (αρθρογράφος, bartender, beer enthusiast) και ο Γιάννης Μηλιώνης.
Η γευσιγνωσία έγινε τo Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 στο Κτήμα Απέραντο Γαλάζιο – Χρυσοβιτσιώτη, Καλοπήγαδο Κερατέας
Ευχαριστούμε τις εταιρίες Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ, Bevanda, Noctua Microbrewery, 33 Brewing Company, Ftelos Brewery και Deals για την πολύτιμη βοήθειά τους.
photos by Γιάννης Χρυσοβιτσιώτης
bottles photos by Γιάννης Μηλιώνης