To 2000, ο John Glaser ίδρυσε την Compass Box Whisky Company, με ένα όραμα· να αναδείξει την τέχνη του blending σε νέα ύψη. Μέσα σε μόλις 25 χρόνια, η Compass Box έχει κατακτήσει τον κόσμο του ουίσκι όχι ως ένα παραδοσιακό αποστακτήριο, αλλά ως ανεξάρτητος δημιουργός με μοναδική προσέγγιση. Να συνδυάζει σπάνια βαρέλια και εκφράσεις σε blends που ισορροπούν ανάμεσα στην παράδοση και την καινοτομία. Η Compass Box ξεχωρίζει για τη διαφάνεια στη σύνθεση των ουίσκι, τους πειραματισμούς σε διαφορετικούς τύπους βαρελιών και τη δημιουργικότητα που καθιέρωσε νέες κατηγορίες στη σύγχρονη σκηνή του whisky.
Ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των whisky lovers κατέχουν οι ετικέτες της Compass Box. Καλλιτεχνικά προκλητικές και γεμάτες συμβολισμούς, οι φιάλες γίνονται μικρά έργα τέχνης που συνοδεύουν το ίδιο το whisky, ενισχύοντας την εμπειρία με μια εικαστική αφήγηση που σπάνια συναντάται στον χώρο. Το The Tasters Club γιόρτασε τα 25 χρόνια της Compass Box στην Tasting Day #95, σε μια μοναδική επετειακή γευσιγνωσία για να τιμήσει την ιστορία, την αισθητική και –πάνω απ’ όλα– τη γεύση ενός brand που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε το σκωτσέζικο whisky. Μαζί μας βρέθηκε ο Pierre-Marie Bisson, Brand Ambassador της Compass Box.
Δοκιμάσαμε:
COMPASS BOX
Orchard House 46%
Blended Malt
Hedonism 2025 46%
Blended Grain
Crimson Casks 46%
Blended Malt
Menagerie 46%
Blended Malt
Vellichor 44,6%
Blended
Flaming Heart 25th Anniversary 48,9%
Blended Malt
The Peat Monster 46%
Blended Malt
Μετά τη γευσιγνωσία ακολούθησε δείπνο, το οποίο συνοδέψαμε με Glasgow και Artist Blend. Το μενού περιλάμβανε:
Κυκλαδίτικη Σαλάτα
ντοματίνια, τσαλαφούτι, κάπαρη, λεμόνι κονφί, κουλούρι, θυμαρόλαδο
Κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής
λαδολέμονο, φρέσκια ρίγανη, πατάτες baby, θυμαρόλαδο
Τάρτα Σοκολάτας
σοκολάτα bitter Valrhona, παγωτό φυστίκι, ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι
Tην παρουσίαση έκαναν ο Pierre-Marie Bisson και ο Γιάννης Μηλιώνης.
Εργαζόμενος στο χώρο της εστίασης τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, από σερβιτόρος έως γενικός διευθυντής, ο Pierre-Marie έχει αποκτήσει εμπειρία σε παγκοσμίου φήμης χώρους, όπως το Experimental Cocktail Club στο Παρίσι, το Milk & Honey στο Λονδίνο και το παριζιάνικο ξενοδοχείο-παλάτι Shangri-La. Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολυάριθμες επιτροπές και κριτικές ομάδες που αξιολογούν διάφορα αποστάγματα (για το Spirits Business Magazine, το Imbibe και άλλα), ανακαλύπτοντας και μαθαίνοντας για νέα προϊόντα – φτάνοντας από τη Σκωτία έως την Τασμανία για να επισκεφθεί αποστακτήρια και να γνωρίσει παραγωγούς ουίσκι.
Ως assistant manager στο Experimental ανακάλυψε την Compass Box και γνώρισε τον John Glaser πριν από περίπου δεκατρία χρόνια· μάλιστα το μπαρ ήταν από τα πρώτα στο Παρίσι που χρησιμοποίησε το Artist Blend στα κοκτέιλ του μενού. Η συνεργασία αυτή συνεχίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν ο Pierre-Marie έγινε πρώτα senior bartender και έπειτα γενικός διευθυντής στο Milk & Honey, όπου το Artist Blend και το Peat Monster ήταν τα house scotches (για την παρασκευή, μεταξύ άλλων, του νεοκλασικού Penicillin που δημιουργήθηκε στο Milk & Honey Νέας Υόρκης).
Αυτή η κοινή αντίληψη για ένα ουίσκι που συνεχώς επανεφευρίσκει τον εαυτό του και δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε ξανά το σκωτσέζικο ουίσκι με έναν πιο σύγχρονο αλλά ταυτόχρονα πιο προσιτό τρόπο, ήταν που ώθησε τον Pierre-Marie να ενταχθεί στην Compass Box ως brand ambassador στις αρχές του 2023, αναλαμβάνοντας τη Γαλλία και τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.
Η γευσιγνωσία έγινε την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2025 στο Bar-Restaurant Χελώνα, πάνω από την Κάβα Νέκταρ, Ερμού 121, Αθήνα
Ένεκα της επετείου, ένας τυχερός κέρδισε μετά από κλήρωση 1 φιάλη Nectarocity.
Ευχαριστούμε την εταιρία Sky Spirits για την πολύτιμη βοήθειά της.
photos by Δημήτρης Στενίδης
bottles photos by Γιάννης Μηλιώνης















































































