Tasting Day #78 • Nikka Whisky Tasting & Dinner

Το 1918, ένας νεαρός Ιάπωνας με φιλοδοξία να μάθει και να δημιουργήσει το δικό του ουίσκι, πήγε στη Σκωτία για να αποκαλύψει τα μυστικά της παρασκευής του “νερού της ζωής”. Ο νέος αυτός ήταν ο Masataka Taketsuru, ο ιδρυτής του Nikka Whisky. Επιστρέφοντας στην Ιαπωνία εργάστηκε για 10 χρόνια στο αποστακτήριο του εμπόρου Shinjiro Torii, ξεκινώντας στην ουσία την ιστορία του ιαπωνικού ουίσκι. Το 1933 ανοίγει το δικό του αποστακτήριο στα βόρεια, το Yoichi στο Hokkaido, ένα μέρος, αν και σε άβολη τοποθεσία, που πάντα θεωρούσε ότι ήταν το ιδανικό μέρος, αφού οι περιβαλλοντικές συνθήκες ήταν από πολλές απόψεις παρόμοιες με εκείνες της Σκωτίας με δροσερό κλίμα, καθαρό αέρα και κατάλληλη υγρασία. Το 1940 κυκλοφόρησε το πρώτο ουίσκι Nikka.

Σήμερα, τα ουίσκι Nikka παράγονται σε 2 αποστακτήρια, το Yoichi και το Miyagikyo. Σε αυτό το ιστορικό brand ήταν αφιερωμένη η Tasting Day #78, σε ένα ξεχωριστό event, όπου όχι μόνο δοκιμάσαμε το line up της ημέρας, αλλά συνεχίσαμε στο δείπνο ταιριάζοντας κάθε whisky με ένα ξεχωριστό πιάτο.

Η βραδιά περιλάμβανε:

WELCOME COCKTAIL

Fruity Mizunari με Double Dutch Cranberry & Ginger
με Nikka Days

NIKKA WHISKY TASTING

Coffey Malt 45%

Taketsuru Pure Malt 43%

Coffey Grain 45%

Miyagikyo Single Malt 45%

Yoichi Single Malt 45%

NIKKA WHISKY DINNER

Amuse-bouche

Αλμυρή δίπλα με ελιά και ωσμωτικό αγγούρι

Family style service

Ψωμί με μπαχαράτο βούτυρο και αλοιφές (καπνιστή μελιτζάνα, τυροκαφτερή, ταραμάς)

1ο Στάδιο

Χέλι με μαγιονέζα λαχανικών με Coffey Malt

2ο Στάδιο

Κροκέτες μπακαλιάρου με pesto κόκκινης πιπεριάς με Taketsuru Pure Malt

3ο Στάδιο

Στριφτάρια με αυγοτάραχο και κρέμα από στρείδια Καλύμνου με Coffey Grain

4ο Στάδιο

Τερίνα πατάτας με σουτζούκι και κρόκο αυγού με Miyagikyo Single Malt

5ο Στάδιο

Χοιρινή πανσέτα με πικάντικο dressing πιπεριάς και chutney χουρμά με Yoichi Single Malt

Pre dessert

Γρανίτα αγγούρι με μοσχολέμονο

Dessert

Τάρτα κανέλλα με παγωτό άγριο καρύδι με Tailored

To μενού επιμελήθηκαν οι Σάκης Βενέτης, Executive Chef Electra Hotels & Resorts Group και Χάρης Αντωνόπουλος, Chef de Cuisine zohόs.

Το event παρουσίασε ο Γιάννης Μηλιώνης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Μαΐου στο εστιατόριο zohόs του Electra Palace Athens, Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, Πλάκα


Ευχαριστούμε την εταιρία SKY SPIRITS για την πολύτιμη βοήθειά της.

photos by Δημήτρης Στενίδης

bottles photos by Γιάννης Μηλιώνης

The Tasters Club Nikka Whisky tasting and dinner