Το 1918, ένας νεαρός Ιάπωνας με φιλοδοξία να μάθει και να δημιουργήσει το δικό του ουίσκι, πήγε στη Σκωτία για να αποκαλύψει τα μυστικά της παρασκευής του “νερού της ζωής”. Ο νέος αυτός ήταν ο Masataka Taketsuru, ο ιδρυτής του Nikka Whisky. Επιστρέφοντας στην Ιαπωνία εργάστηκε για 10 χρόνια στο αποστακτήριο του εμπόρου Shinjiro Torii, ξεκινώντας στην ουσία την ιστορία του ιαπωνικού ουίσκι. Το 1933 ανοίγει το δικό του αποστακτήριο στα βόρεια, το Yoichi στο Hokkaido, ένα μέρος, αν και σε άβολη τοποθεσία, που πάντα θεωρούσε ότι ήταν το ιδανικό μέρος, αφού οι περιβαλλοντικές συνθήκες ήταν από πολλές απόψεις παρόμοιες με εκείνες της Σκωτίας με δροσερό κλίμα, καθαρό αέρα και κατάλληλη υγρασία. Το 1940 κυκλοφόρησε το πρώτο ουίσκι Nikka.
Σήμερα, τα ουίσκι Nikka παράγονται σε 2 αποστακτήρια, το Yoichi και το Miyagikyo. Σε αυτό το ιστορικό brand ήταν αφιερωμένη η Tasting Day #78, σε ένα ξεχωριστό event, όπου όχι μόνο δοκιμάσαμε το line up της ημέρας, αλλά συνεχίσαμε στο δείπνο ταιριάζοντας κάθε whisky με ένα ξεχωριστό πιάτο.
Η βραδιά περιλάμβανε:
WELCOME COCKTAIL
Fruity Mizunari με Double Dutch Cranberry & Ginger
με Nikka Days
NIKKA WHISKY TASTING
Coffey Malt 45%
Taketsuru Pure Malt 43%
Coffey Grain 45%
Miyagikyo Single Malt 45%
Yoichi Single Malt 45%
NIKKA WHISKY DINNER
Amuse-bouche
Αλμυρή δίπλα με ελιά και ωσμωτικό αγγούρι
Family style service
Ψωμί με μπαχαράτο βούτυρο και αλοιφές (καπνιστή μελιτζάνα, τυροκαφτερή, ταραμάς)
1ο Στάδιο
Χέλι με μαγιονέζα λαχανικών με Coffey Malt
2ο Στάδιο
Κροκέτες μπακαλιάρου με pesto κόκκινης πιπεριάς με Taketsuru Pure Malt
3ο Στάδιο
Στριφτάρια με αυγοτάραχο και κρέμα από στρείδια Καλύμνου με Coffey Grain
4ο Στάδιο
Τερίνα πατάτας με σουτζούκι και κρόκο αυγού με Miyagikyo Single Malt
5ο Στάδιο
Χοιρινή πανσέτα με πικάντικο dressing πιπεριάς και chutney χουρμά με Yoichi Single Malt
Pre dessert
Γρανίτα αγγούρι με μοσχολέμονο
Dessert
Τάρτα κανέλλα με παγωτό άγριο καρύδι με Tailored
To μενού επιμελήθηκαν οι Σάκης Βενέτης, Executive Chef Electra Hotels & Resorts Group και Χάρης Αντωνόπουλος, Chef de Cuisine zohόs.
Το event παρουσίασε ο Γιάννης Μηλιώνης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Μαΐου στο εστιατόριο zohόs του Electra Palace Athens, Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, Πλάκα
Ευχαριστούμε την εταιρία SKY SPIRITS για την πολύτιμη βοήθειά της.
photos by Δημήτρης Στενίδης
bottles photos by Γιάννης Μηλιώνης