Tasting Day #64 – Robert Burns Night 2023

Κάθε 25 Ιανουαρίου η Σκωτία γιορτάζει τη γέννηση του εθνικού της ποιητή, Robert Burns. Τη μνήμη και το έργο του Rabbie Burns, oι Σκωτσέζοι φίλοι μας τα τιμούν τρώγοντας Χάγκις (το εθνικό τους φαγητό), πίνοντας whisky, απαγγέλλοντας ποίηματα και προπόσεις και φυσικά ακούγοντας γκάιντες. Το The Tasters Club συνεχίζοντας την παράδοση, διοργανώνει για 8ο συνεχόμενο χρόνο τη δική του Robert Burns Night. Στις 26 Ιανουαρίου η Tasting Day #64 φοράει tartan, σε μια ξεχωριστή γευσιγνωσία για να γιορτάσουμε τον ποιητή, να γιορτάσουμε το whisky, να γιορτάσουμε τη ζωή.

Δοκιμάσαμε

GlenAllachie 12 years old 48%
Ruby Port Wood Finish

Glen Moray 13 years old 56,6%
The Private Cask Collection 2007
Marsala Finish

Isle of Raasay Single Malt 46,4%
Batch R-01.1

Benriach Smoke Season 52,8%

Bruichladdich Port Charlotte 10 years old 50%

MacNair’s Lum Reek 10 years old 55,4%
Cask Strength Batch 1
Blended Malt

Τις παραπάνω εμφιαλώσεις συνόδευσαν σκωτσέζικες μελωδίες, στίχοι από ποιήματα του Robert Burns και φυσικά η απαραίτητη παρουσία και βρώση του “μεγαλοπρεπούς” haggis, με την επιβεβλημένη συνοδεία whisky. Φέτος συνοδεύσαμε το Burns supper με Arran Robert Burns blended Scotch whisky.

TRADITIONAL ROBERT BURNS SUPPER

Ορεκτικό

Scottish Leek and Potato Soup

Βελουτέ σούπα λαχανικών με πράσο και πατάτα.

Κυρίως πιάτο

HAGGIS Neeps & Τatties

Classic Scottish Haggis με πουρέ από γογγύλι και πατάτα.

Επιδόρπιο

Apple Pie

Τάρτα μήλου, με καρύδι, σταφίδα και custard cream.

About Robert Burns

Ο Μπερνς γεννήθηκε το 1759 στο Άιρ της Σκωτίας και πέθανε νέος το 1796. Ο Μπερνς, ύμνησε την λαϊκή σκωτσέζικη ψυχή, τον έρωτα και την ελευθερία, περιέγραψε την ζωή στην Σκωτία όσο και στην αγροτική περιοχή που μεγάλωσε. Θεωρείται ίσως η μεγαλύτερη μορφή του Ρομαντισμού σε όλα τα βρετανικά νησιά, παρόλο που έγραψε κυρίως στη μητρική του διάλεκτο. Στον Μπερνς ανήκει ο στίχος “of mice and men”, τον οποία ο Στάινμπεκ υιοθέτησε ως τίτλο του σπουδαίου του μυθιστορήματος Άνθρωποι και ΠοντίκιαΟ τίτλος του μυθιστορήματος του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, Ο Φύλακας στη Σίκαλη (The Catcher in the Rye) προέρχεται από τον Μπερνς, που μετέγραψε το 1782 το παραδοσιακό σκωτσέζικο τραγούδι Comin’ Thro’ the RyeΌλοι έχουμε ακούσει, τουλάχιστον σε αγγλόφωνες ταινίες, τους παρισταμένους σε κάποιο πάρτι της παραμονής πρωτοχρονιάς να τραγουδούν, με την αλλαγή του χρόνου, ένα νοσταλγικό τραγούδι για αυτά που έφυγαν αλλά δεν ξεχάστηκαν. Το τραγούδι είναι το Auld Lang Syne και αποτελεί μελοποιημένο ποίημα του Ρόμπερτ ΜπερνςΤο διάσημο εμπορικό ιστιοφόρο πλοίο Cutty Sark, πήρε το όνομά του από το χαϊδευτικό όνομα της μάγισσας Nannie Dee, στο αφηγηματικό ποίημα Tam o ‘Shanter. Τέλος, αν έχετε ακούσει από κάποιον/α ότι η αγάπη είναι σαν ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, τότε σίγουρα γνωρίζετε το διάσημο ποίημα του Μπερνς, A Red Red Rose. 

“ O Whisky! soul o’ plays an’ pranks!
Accept a Bardie’s gratefu’ thanks!
When wanting thee, what tuneless cranks
Are my poor verses!
Thou comes – they rattle i’ their ranks
At ither’s arses! ”

Ευχαριστούμε πολύ τις εταιρίες Trinity Wines, Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ, Concepts και Tsaknakis Bros για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Το event έγινε την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στην Cava Halari, Λ. Αθηνών-Πειραιώς 54 & Κατσουλάκου, Πειραιάς.

Την παρουσίαση έκανε ο Γιάννης Μηλιώνης.

photos by Δημήτρης Στενίδης

bottles photos by Γιάννης Μηλιώνης