To 1970 o διεθνούς φήμης εικαστικός καλλιτέχνης Ron Cooper ταξίδεψε από το Los Angeles στο Μεξικό, για να βρει απάντηση στο ερώτημα “υπάρχει ο Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος;” Στην πόλη της Oaxaca ανακάλυψε όμως τη μαγεία του μεσκάλ και αποφάσισε να το συστήσει στις ΗΠΑ και τον κόσμο. Το 1995 ίδρυσε την εταιρία Del Maguey, αφού τα προηγούμενα χρόνια αναζητούσε στα χωριά τους τεχνίτες παραγωγούς. Είχε σκοπό να προστατέψει και να συντηρήσει τις αρχαίες μεθόδους παραγωγής, που είχαν περάσει από γενιά σε γενιά για εκατοντάδες χρόνια. Ο μοναδικός αυτός πολιτισμικός δεσμός με τους γηγενείς παραγωγούς της Oaxaca και της Puebla, συνδυασμένος με τα διαφορετικά μικροκλίματα και το terroir του Μεξικού, δίνουν στην κάθε έκφραση Del Maguey ένα μοναδικό, πολύπλοκο χαρακτήρα, που εξυμνεί την τέχνη της οικογενειακής παραγωγής.
Maguey είναι η ονομασία της αγαύης στον Μεξικό, το φυτό που οι ποικιλίες του αποτελούν την πρώτη ύλη για το μεσκάλ. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πρώτη αγαύη φύτρωσε από το θαμμένο σώμα της Mayahuel, της θεάς της γονιμότητας. Στους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής περιλαμβάνονται το ψήσιμο σε φούρνους-λάκκους μέσα στο χώμα, η σύνθλιψη με μυλόπετρα κινούμενη με τη βοήθεια ζώου και η απόσταξη σε μικρούς χάλκινους άμβυκες ή παραδοσιακούς πήλινους αποστακτήρες. Στην Tasting Day #60 είχαμε την ευκαιρία να μάθαμε περισσότερα για το μεσκάλ μέσα από 4 εμφιαλώσεις Del Maguey Single Village Mezcal.
Δοκιμάσαμε
Del Maguey Single Village Mezcal
Chichicapa 48%
Χειροποίητο μεσκάλ από το χωριό San Baltazar Chichicapa, σε 1540 μ. υψόμετρο.
είδος αγαύης Espadín και ηλικία 7-8 χρόνια
γευστικό προφίλ: κιτρικό, βοτανικό, γλυκό
Las Milpas 46%
Χειροποίητο μεσκάλ από το απομακρυσμένο χωριό Las Milpas, φωλιασμένο ανάμεσα σε χωράφια με καλαμπόκι και θέα σε βοσκοτόπια.
είδος αγαύης Espadín και ηλικία 8-10 χρόνια
γευστικό προφίλ: κιτρικό, βοτανικό, γλυκό
Wild Tepextate 45%
Χειροποίητο μεσκάλ από μια τροπική πλαγιά στα 1700 μ., που περιβάλλεται από οπωροφόρα δέντρα και τριανταφυλλιές στο χωριό Santa Maria Albarradas.
είδος αγαύης Tepextate και ηλικία 18-25 χρόνια
γευστικό προφίλ: γαιώδες, βοτανικό
Tobalá 48%
Χειροποίητο μεσκάλ από μια τροπική πλαγιά στα 1700 μ, που περιβάλλεται από οπωροφόρα δέντρα και τριανταφυλλιές στο χωριό Santa Maria Albarradas.
είδος αγαύης Tobalá και ηλικία 12-15 χρόνια
γευστικό προφίλ: ανθικό, ελαφρύ, γλυκό
Cocktail
Smokey Margarita
με Vida 42%
Χειροποίητο μεσκάλ δίπλα από την τροπική κοίτη του χωριού San Luis Del Rio όπου ρέει ο ποταμός Red Ant.
Είδος αγαύης Espadín και ηλικία 6-8 χρόνια.
Μετά τη γευσιγνωσία απολαύσαμε λατινοαμερικανικές γεύσεις, σε συνδυασμό με mezcal Del Maguey και το cocktail της βραδιάς.
CAUSAS CON COCHINITA PIBIL
Τραγανές μπουκιές πατάτας, χοιρινό pibil με εσπεριδοειδή και achiote, flakes παρμεζάνας
BUŇUELOS DE BACALAO
Λουκουμάδες μπακαλιάρου, salsa criolla με πορτοκάλι, λακτονέζα με μέλι και μουστάρδα
BEEF CHIMICHANGA
Σιγομαγειρεμένο black angus μοσχάρι, pico de gallo, μαγιονέζα chipotle
CHICKEN BIRRIA BAO BUNS
Κοτόπουλο birria, τραγανά λαχανικά και πίκλες
BAO KING OYSTER AL PASTOR
Μανιτάρια king oyster al pastor, ψητός ανανάς, καρότο και μαγιονέζα lime
CHURROS
Μεξικάνικοι λουκουμάδες με dip σοκολάτας
Η γευσιγνωσία έγινε την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 στο CHE, Καραΐσκου 151, 185 35 Πειραιάς
Την παρουσίαση έκανε ο Σπύρος Πανόπουλος, Brand Ambassador της Del Maguey στην Ελλάδα.
Ευχαριστούμε την εταιρία Pernod Ricard Hellas για την πολύτιμη βοήθειά της.
photos by Δημήτρης Στενίδης
bottles photos by Γιάννης Μηλιώνης