an Irish Whiskey Tasting
Στα μέσα του 19ου αιώνα υπήρχαν 88 αδειοδοτημένα αποστακτήρια στο νησί της Ιρλανδίας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 υπήρχαν μόνο 2. Μέχρι το 2013, υπήρχαν 4. Από τότε, υπήρξε μια μαζική αναζωπύρωση και στα επόμενα χρόνια έγιναν 8, μετά 15 και το 2020 έφτασαν τα 38, ενώ έρχονται ακόμη περισσότερα, καθώς αρκετά βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού. Το ιρλανδικό ουίσκι είναι αυτή τη στιγμή η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο.
Πολύ δημοφιλές παγκοσμίως μέχρι την περίοδο του Μεσοπολέμου, άρχισε η πτώση του κατά την ποτοαπαγόρευση, ενώ στη δεκαετία του 1930, η Ιρλανδία υπέστη έναν εμπορικό πόλεμο από τη Βρετανία, η οποία περιόρισε τις εξαγωγές των προϊόντων της παντού εντός της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ακολούθησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όταν και πάλι σταμάτησαν οι εξαγωγές, ενώ ταυτόχρονα ανέβαινε η δημοφιλία του σκωτσέζικου whisky, αυτού που παλιότερα οι Ιρλανδοί πρόσθεσαν ένα “e” για να διαφοροποιηθούν! Τριπλή απόσταξη, μη βυνοποιημένο κριθάρι και άλλες… shamrock ιστορίες, στην Tasting Day #57.
Δοκιμάσαμε
Dubliner Bourbon Cask 40%
Blended Irish Whiskey
Samuel Gelston’s Single Pot Still 40%
The Irishman Single Malt 40%
Kinahan’s Small Batch 46%
Blended Irish Whiskey
Writer’s Tears Double Oak 46%
Blended Irish Whiskey
Dingle Single Malt Core Range 46,3%
Redbreast 12 years old Single Pot Still – Cask Strength 55,8%
Μετά το τέλος της γευσιγνωσίας απολαύσαμε fish and chips μαζί με Dubliner Whiskey & Honeycomb και Samuel Gelston’s Blended Irish Whiskey.
Η γευσιγνωσία έγινε την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 στο Blue Fish, Καλογριώνη 6, Πλάκα
Την παρουσίαση έκανε ο Γιάννης Μηλιώνης.
Ευχαριστούμε τις εταιρίες Concepts, Drinks & Co, Granikal, Sky Spirits και Cava Anthidis για την πολύτιμη βοήθειά τους.
photos by Δημήτρης Στενίδης
bottles photos by Γιάννης Μηλιώνης