TASTING DAY #56 • Whisk(e)y Rocks Vol 2

Πολλοί συγγραφείς έχουν βρει έμπνευση σε ένα μπουκάλι ουίσκι. Mark Twain, James Joyce, Ernest Hemingway, Charles Bukowski και πολλοί άλλοι. Ο εθνικός ποιητής της Σκωτίας, Robert Burns, έγραψε δεκάδες έργα που αναφέρονται ή επικεντρώνονται στο ουίσκι, όπως το “Scotch Drink” και το χιουμοριστικά μεταφορικό “John Barleycorn”.

Οι μουσικοί είναι μια άλλη μεγάλη κατηγορία που το ουίσκι συνοδεύει τη ζωή τους σε φωτογραφίες, συναυλίες, backstage και βεβαίως τη θεματολογία στα τραγούδια τους. Rock ’n’ Roll, Jazz, Blues, Rock, Punk, Metal, Folk, Country έχουν τιμήσει ουκ ολίγες φορές το “νερό της ζωής”. Ποιος δεν έχει δει φωτογραφίες με τον Lemmy ή τον Keith Richards με ένα μπουκάλι στο χέρι ή τον Frank Sinatra να απαθανατίζεται πίνοντας το αγαπημένο του ποτό. Σε τραγούδια – θρύλους είναι εκεί, όπως το Whiskey In The Jar των Thin Lizzy  ή το Alabama Song (Whisky Bar) των Doors. Το έχουν υμνήσει από τον John Lee Hooker και τους Who έως τους Pogues και τους Spin Doctors.

H Tasting Day #56 ήταν αφιερωμένη σε αυτή τη μοναδική σχέση μουσικής και whisk(e)y, με 5 εμφιαλώσεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτή. Δύο whiskies αφιερωμένα σε καλλιτέχνες, ένα σε τραγούδι και δύο που απλά ροκάρουν! Γιατί όπως τραγουδούν οι Lynyrd Skynyrd στο Whiskey Rock-A-Roller: Sometimes I wonder where will we go. Lord don’t take my whiskey, rock and roll”!

Δοκιμάσαμε

Heaven’s Door 42%
Straight Bourbon Whiskey

Η σειρά Heaven’s Door έχει δημιουργηθεί από τον Bob Dylan και τον Marc Bushala (ιδρυτή του Angel’s Envy Bourbon), ενώ το αποστακτήριο στεγάζεται σε μια εκκλησία 160 ετών στο Tennessee. Στο μπουκάλι απεικονίζεται ένα από τα σφυρήλατα γλυπτά του Dylan και το όνομα είναι φυσικά μια αναφορά στο τραγούδι του “Knockin’ on Heaven’s Door”.

 

Jack Daniel’s Sinatra Select 45%
Tennessee Whiskey

Ο Frank Sinatra ήταν φανατικός “φίλος” του Jack Daniel’s και συχνά κρατούσε ένα ποτήρι με Jack στη σκηνή, ενώ δεν έλειπε ποτέ από το ιδιωτικό του αεροπλάνο. Το Sinatra Select δημιουργήθηκε προς τιμήν αυτής της φιλίας με τον “Old Blue Eyes”. Ένα μέρος του παλαιώνει στα ειδικά κατασκευασμένα Sinatra barrels, στα οποία υπάρχουν βαθιές αυλακώσεις στο ξύλο, με αποτέλεσμα το απόσταγμα να εισχωρεί πιο βαθιά και οι νότες δρυός να γίνονται ακόμα πιο έντονες.

 

Scorpions Rock n Roll StarMackmyra 40%
Swedish Single Malt Whisky

Kυκλοφόρησε σε συνεργασία με την Brands For Fans. Ωρίμασε σε βαρέλια ex-bourbon και ισπανικά βαρέλια sherry Montilla Oloroso. Για μια γερμανική νότα, φόρο τιμής στη Hard Rock μπάντα, πέρασε φινίρισμα σε βαρέλια από γερμανικό cherry wine. Για να δούμε. Θα έχουμε Love at First Sting?

 

The Whisky Trail – Rockabilly Hoedown 19 years old 45%
Blended Malt Scotch Whisky
distilled 2001 – bottled 2020

Οι τελευταίες εκδόσεις στη σειρά Whisky Trail από την Elixir Distillers παρουσιάζονται ως Concert series. Στις ετικέτες βρίσκουμε Αμερικανούς country μουσικούς όπως ο Jerry Lee Lauter στη συγκεκριμένη εμφιάλωση. Αποστάχθηκε στις 30 Αυγούστου 2001 και ωρίμασε στο sherry butt 56. Εμφιαλώθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2020, ως limited single cask κυκλοφορία.

 

Smokehead Rock Edition II 46,6%
Islay Single Malt

Οι εκφράσεις Smokehead είναι γνωστές για τη βαριά τύρφη και η Rock Edition θέλει να είναι άγρια και θορυβώδης, όπως ένας πραγματικός ροκ σταρ. Τα ουίσκι από τη σειρά Smokehead προέρχονται από το νησί Islay και είναι δημιουργία της Ian MacLeod Distillers (Glengoyne, Tamdhu).

 

Μετά το τέλος της γευσιγνωσίας απολαύσαμε ένα fish burger μαζί με Jack Daniel’s No 7.

 ★   ΜΕ ΚΑΘΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΩΣΑΜΕ ΔΩΡΟ ΕΝΑ T-SHIRT JACK DANIEL’S   ★

Η γευσιγνωσία έγινε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στο Blue Fish, Καλογριώνη 6, Πλάκα

Την παρουσίαση έκανε ο Γιάννης Μηλιώνης.


Ευχαριστούμε την εταιρία Brown Forman για την πολύτιμη βοήθειά της.

photos by Δημήτρης Στενίδης
bottles photos by Γιάννης Μηλιώνης