Αν μπορούμε να δώσουμε έναν ορισμό για το ουίσκι θα λέγαμε ότι ένα αλεσμένο σιτηρό, μετατρέπεται μετά από ζύμωση σε μπίρα, την οποία αποστάζουμε και το αλκοολούχο ποτό που παράγεται, παλαιώνει σε ξύλινα βαρέλια, για να πάρουμε το τελικό προϊόν. Αυτή η κοινή πορεία τους μέχρι ενός σημείου και οι κοινές πρώτες ύλες, τους προσδίδει μια συγγένεια. Σε αρκετές περιπτώσεις τα δύο ποτά αποτελούν ένα ιδανικό pairing, όπως το θρυλικό “The Boilermaker” (σαν το δικό μας “Υποβρύχιο”), που στα τέλη του 19ου αιώνα το εμπνεύστηκαν βιομηχανικοί εργάτες για να ξεδιψούν δυνατά μετά από μια σκληρή μέρα δουλειάς σε μηχανουργεία ατμομηχανών.
Τα ξύλινα βαρέλια αποτελούν άλλο ένα κοινό σημείο, αφού για αιώνες και η μπίρα ζυμώνονταν και αποθηκεύονταν σε αυτά, μέχρι να αντικατασταθούν από το ατσάλι και το αλουμίνιο. Την τελευταία δεκαετία όμως πολλοί ζυθοποιοί επανέφεραν τα δρύινα βαρέλια, κυρίως από ουίσκι στη διαδικασία παραγωγής, όχι ως αποθηκευτικούς χώρους, αλλά ως ένα τρόπο να κάνουν τη μπίρα τους πιο πολύπλοκη. Οι barrel aged μπίρες ενέπνευσαν και την απέναντι μεριά όμως, ώστε οι παραγωγοί ουίσκι να πειραματιστούν με εμφιαλώσεις που έχουν περάσει για ένα finish από τέτοια βαρέλια. Στην Tasting Day #50 είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε 6 τέτοια whiskies συνοδευόμενα από 3 μουκάλια με αντίστοιχες μπίρες αυτών των finish.
Δοκιμάσαμε
Ale Cask Finish Session
Grant’s Cask Editions – Ale Cask Finish 40%
Teeling Whiskey – Amber Ale Cask 46%
μαζί με Septem FRIday’s Pale Ale
IPA Cask Finish Session
Jameson Caskmates – IPA Edition 40%
Glenfiddich IPA Experiment 43%
μαζί με Septem 8η μέρα India Pale Ale
Stout Cask Finish Session
Jameson Caskmates – Stout Edition 40%
Teeling Whiskey – Stout Cask 46%
μαζί με Septem Kleos Imperial Stout
Την παρουσίαση έκαναν ο Κυριάκος Πιερράκος και ο Γιάννης Μηλιώνης. Μαζί μας είχαμε καλεσμένους από τις εταιρίες και συζητήσαμε μαζί τους το ενδιαφέρον project, beer cask finish.
Key Speakers
Daniel Dyer – Grant’s Global Brand Ambassador
Chris Hayes – Teeling European Brand Ambassador
Στέλιος Λαγουδάκης – Brand Ambassador Pernod Ricard Hellas για το Jameson
Αλέξανδρος Σουρμπάτης – Whisky portfolio brand ambassador της εταιρίας ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ
Special Guest
Γιάννης Καρακάσης – Master of Wine
Η γευσιγνωσία έγινε την Κυριακή 18 Απριλίου 2021, μέσω της πλατφόρμας zoom.
Ευχαριστούμε τις εταιρίες Pernod Ricard Hellas, ΑΜΒΥΞ, ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ, ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ και Septem για την πολύτιμη βοήθειά τους.