Tasting Day #46 – Robert Burns Night 2021

Κάθε 25 Ιανουαρίου η Σκωτία γιορτάζει τη γέννηση του εθνικού της ποιητή, Robert Burns. Τη μνήμη και το έργο του Rabbie Burns, οι Σκωτσέζοι φίλοι μας τα τιμούν τρώγοντας χάγκις (το εθνικό τους φαγητό), πίνοντας whisky, απαγγέλλοντας ποίηματα και προπόσεις και φυσικά ακούγοντας γκάιντες. Το The Tasters Club συνεχίζοντας την παράδοση, διοργανώνει για 6ο συνεχόμενο χρόνο τη δική του Robert Burns Night.

Δεδομένων των συνθηκών lock down, η φετινή εκδήλωση δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε φυσικό χώρο. Έγινε online, προσπαθώντας να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε το κλίμα της ημέρας. Και αν η απορία όλων ήταν αν θα υπήρχε haggis, με κάθε συμμετοχή στείλαμε στο σπίτι των συμμετεχόντων, μαζί με τα ουίσκι και ένα παραδοσιακό Scottish haggis 454 γρ., με τις απαραίτητες οδηγίες μαγειρέματος!

Στις 23 Ιανουαρίου η Tasting Day #46 φόρεσε tartan, σε μια ξεχωριστή γευσιγνωσία για να γιορτάσουμε τον ποιητή, να γιορτάσουμε το whisky, να γιορτάσουμε τη ζωή.

Δοκιμάσαμε

1. Eden Mill – Robert Burns Night 2015 50%
New Make Spirit

2. Auchentoshan 12 years old 40%

3. Glen Elgin 12 years old 43%

4. Glenfarclas 12 years old 43%

5. MacNair’s Lum Reek Peated 46%
Blended Malt Scotch Whisky

Το haggis, το συνοδεύσαμε με Arran Robert Burns Blended Scotch Whisky.

About Robert Burns

Ο Μπερνς γεννήθηκε το 1759 στο Άιρ της Σκωτίας και πέθανε νέος το 1796. Ο Μπερνς, ύμνησε την λαϊκή σκωτσέζικη ψυχή, τον έρωτα και την ελευθερία, περιέγραψε την ζωή στην Σκωτία όσο και στην αγροτική περιοχή που μεγάλωσε. Θεωρείται ίσως η μεγαλύτερη μορφή του Ρομαντισμού σε όλα τα βρετανικά νησιά, παρόλο που έγραψε κυρίως στη μητρική του διάλεκτο.

Στον Μπερνς ανήκει ο στίχος “of mice and men”, τον οποία ο Στάινμπεκ υιοθέτησε ως τίτλο του σπουδαίου του μυθιστορήματος Άνθρωποι και ΠοντίκιαΟ τίτλος του μυθιστορήματος του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, Ο Φύλακας στη Σίκαλη (The Catcher in the Rye) προέρχεται από τον Μπερνς, που μετέγραψε το 1782 το παραδοσιακό σκωτσέζικο τραγούδι Comin’ Thro’ the Rye.

Όλοι έχουμε ακούσει, τουλάχιστον σε αγγλόφωνες ταινίες, τους παρισταμένους σε κάποιο πάρτι της παραμονής πρωτοχρονιάς να τραγουδούν, με την αλλαγή του χρόνου, ένα νοσταλγικό τραγούδι για αυτά που έφυγαν αλλά δεν ξεχάστηκαν. Το τραγούδι είναι το Auld Lang Syne και αποτελεί μελοποιημένο ποίημα του Ρόμπερτ Μπερνς.

Το διάσημο εμπορικό ιστιοφόρο πλοίο Cutty Sark, πήρε το όνομά του από το χαϊδευτικό όνομα της μάγισσας Nannie Dee, στο αφηγηματικό ποίημα Tam o ‘Shanter. Τέλος, αν έχετε ακούσει από κάποιον/α ότι η αγάπη είναι σαν ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, τότε σίγουρα θα γνωρίζετε το διάσημο ποίημα του Μπερνς, A Red Red Rose.

“ O Whisky! soul o’ plays an’ pranks!
Accept a Bardie’s gratefu’ thanks!
When wanting thee, what tuneless cranks
Are my poor verses!
Thou comes – they rattle i’ their ranks
At ither’s arses! ”

Ευχαριστούμε πολύ τις εταιρίες Tsaknakis Bros, Diageo Hellas, ΔΥΝΑΜΙΚΗ και Trinity Wines για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Η γευσιγνωσία έγινε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, μέσω της πλατφόρμας zoom.

Την παρουσίαση έκανε ο Γιάννης Μηλιώνης.