Tasting Day #33 – ENJOY THE SILENCE

A SILENT DISTILLERIES JOURNEY

Silent distilleries ονομάζονται τα αποστακτήρια που δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία. Κάποια από αυτά έχουν κλείσει, συνήθως για οικονομικούς λόγους (mothballed) ενώ τα υπόλοιπα έχουν κατεδαφιστεί. Σε κάθε περίπτωση τα ουίσκι από αυτά τα αποστακτήρια βρίσκονται σε μικρό απόθεμα και υψηλή ζήτηση, είτε πρόκειτε για δικές τους εμφιαλώσεις ή για ανεξάρτητες. Με την άνθηση της αγοράς του whisky, αρκετοί επενδύουν στην αγορά αυτών των εμφιαλώσεων, είτε για να απολαύσουν ένα κομμάτι ιστορίας ή να προσθέσουν στη συλλογή τους μια σπάνια φιάλη, με προστιθέμενη αξία.

Το The Tasters Club μπαίνοντας στον 5ο του χρόνο, αφιέρωσε την Tasting Day #33 στα Κλειστά Αποστακτήρια. Ο μύθος, η ιστορία και η περιέργεια που περικλείουν τις εμφιαλώσεις τους, συγκέντρωσαν αμέσως την προσοχή του κοινού, σε μία ακόμα sold out βραδιά. Μια άκρως ενδιαφέρουσα και “συλλεκτική” γευσιγνωσία, με εμφιαλώσεις που δύσκολα βρίσκονται και πιο δύσκολα ανοίγονται!

Δοκιμάσαμε

1. Dallas Dhu Last Cask Filled 48%
Historic Scotland
Distilled 1983
– cask no 327, το τελευταίο βαρέλι που γέμισε, πριν το αποστακτήριο κλείσει –

2. Port Dundas 35 Years Old 49%
SMWS G6.5 Chocolate covered Jalapenos
Distilled 1980, Bottled 2016
– 1 από τα 198 μπουκάλια –

3. Littlemill 20 Years Old 54,6%
Berry’s
Distilled 1992, Bottled 2012
– το 1992 σταμάτησε η παραγωγή –

4. Port Ellen 26 Years Old 50%
Douglas Laing: The Old Malt Cask
Distilled Sept. 1982, Bottled Dec. 2008
– το 1983 σταμάτησε η παραγωγή –

5. Ghost And Rare Port Ellen 43,8%
Johnnie Walker Blue Label
– blended whisky από τα κλειστά αποστακτήρια Port Ellen, Carsebridge και Caledonian, μαζί με Mortlach, Dailuaine, Cragganmore, Blair Athol και Oban –

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την εταιρία Diageo, για την ευγενική χορηγία των φιαλών Ghost and Rare – Port Ellen και Johnnie Walker 18 years old, με το οποίο συνοδεύσαμε επιλεγμένα αλλαντικά (προσφορά της εταιρίας Sary) και τη συζήτησή μας στο τέλος της βραδιάς.

Η γευσιγνωσία έγινε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 στο 42 Barstronomy, στο Angus Hudson Butler’s Lounge.

Τη γευσιγνωσία διηύθυνε ο Γιάννης Μηλιώνης.

 

 

photos by Δημήτρης Στενίδης