JOHN LAMOND masterclass – The Future Is A Scary Place

Το The Tasters Club είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει έναν από τους πιο βαθείς γνωστές του whisky παγκοσμίως και να διοργανώσει μια πολύ ιδιαίτερη βραδιά, ένα masterclass με τον Master of Malt John Lamond, που περιλάμβανε ομιλία, γευσιγνωσία και φυσικά συζήτηση.

Η ομιλία είχε τον τίτλο

The Future Is A Scary Place!

Ο John αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία από τα πρώτα χρόνια παραγωγής του “νερού της ζωής”, όταν ακόμα κινούνταν στην παρανομία, στη Σκωτία του 18ου και 19ου αιώνα. Ακολουθώντας την εξέλιξη μέσα από τη νομοθεσία (φορολογικοί νόμοι) και την έρευνα (εφεύρεση της συνεχούς απόσταξης), το σκωτσέζικο whisky άρχισε να παράγεται μαζικά και να αυξάνει τις πωλήσεις του.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε και στο κομμάτι του blended whisky. Εκείνη την εποχή το απόσταγμα, ένα single malt με σημερινούς όρους, ήταν αρκετά επιθετικό, βαρύ και δυσκολόπιοτο. Το προϊόν της συνεχούς απόσταξης (grain whisky) αναμείχθηκε με αυτό, δίνοντας ένα ευχάριστο αποτέλεσμα, ένα ποτό που έγινε διάσημο παγκοσμίως και σε πιο προσιτή τιμή.

Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης, μια εποχή που επηρέασε ανεπιστρεπτί τη βιομηχανία του whisky, όπως επίσης και στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, από όπου το whisky βγήκε κερδισμένο τελικά, εξασφαλίζοντας ένα μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς οινοπνευματωδών ποτών. Μέσα από τους αναλυτικούς πίνακες που μας παρουσίασε, είδαμε την εκθετική αύξηση του σκωτσέζικου whisky, ειδικά από το 1983 και μετά. Συνεχώς αυξανόμενα είναι όλα τα στοιχεία που αφορούν την παραγωγή και τις εξαγωγές, εκτός από την κατανάλωση μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που παρουσιάζει μείωση.

Εδώ έρχεται να προστεθεί και η ανησυχία του John όσον αφορά το Brexit. Αν προχωρήσει η αποχώρηση των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι για το οποίο οι Σκωτσέζοι είναι κάθετα αντίθετοι, οι οικονομικές επιπτώσεις για το whisky θα είναι σοβαρές, αφού βασίζεται όπως χαρακτηριστικά είδαμε, στις εξαγωγές. Οι εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες της Κοινοπολιτείας, που θα εξισορροπούσαν αυτές τις απώλειες, όπως ισχυρίζονταν οι υπέρμαχοι του Brexit, δεν συμπληρώνουν τα νούμερα. Και δεν είναι μόνο ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι εξαγωγές σκωτσέζικου whisky,  αλλά και ότι πολλά καινούργια αποστακτήρια ανοίγουν κάθε χρόνο, σε έναν οικονομικό κλάδο που θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα. Αν προχωρήσει λοιπόν το Brexit, ας μην αποκλείουμε νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Whisky Tasting

Κατά τη διάρκεια και μετά την ομιλία δοκιμάσαμε 5 εκφράσεις The Glenlivet whisky, με την καθοδήγηση του John και συζητήσαμε μαζί του. Το να μπορείς να συνομιλήσεις με έναν Μaster of Μalt, δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην Ελλάδα και αυτή τη μεγάλη ευκαιρία δεν την έχασαν οι φίλοι του whisky που παραβρέθηκαν, εκφράζοντας ερωτήσεις και απορίες που με μεγάλη χαρά απάντησε ο John.

Δοκιμάσαμε

The Glenlivet

Founder’s Reserve
15 years old
18 years old
Nàdurra First Fill Selection
Nàdurra Oloroso

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την εταιρία Pernod Ricard Hellas, για την πολύτιμη βοήθειά της.

Η εκδήλωση έγινε την Τετάρτη 29 Μαΐου στο Yoleni’s.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ JOHN LAMOND

O John Lamond είναι ο whisky expert, που άλλοι ειδικοί πολύ συχνά στρέφονται σε αυτόν. Είναι Master of Malt και Keeper of the Quaich και αυθεντία στο whisky παγκοσμίως. Είναι ο συγγραφέας των “The Malt Whisky File” (ήδη στην 7η έκδοση), “The Whisky Connoisseur’s Book of Days”, “The Whisky Connoisseur’s Companion”, “Le Snob Whisky”, “Instant Expert Whisky” και “Whisky Obsessions”, ενώ αρθρογραφεί σε διεθνή και ευρωπαϊκά περιοδικά, με θέματα γενικά για το ποτό.

Με οικογενειακή παράδοση στα ξενοδοχειακά και το λιανικό εμπόριο, εμνεύστηκε στην ηλικία των 23 ετών από ένα cask strenght sample από το Aberfeldy, ενώ δούλευε για το Dewar’s και μετά δεν υπήρχε επιστροφή. Μια φυσική δίψα για γνώση τον ώθησε σε μια ερωτική σχέση ζωής με το σκωτσέζικο “νερό της ζωής”.

Ο John γράφει και δίνει διαλέξεις εκτενώς, με βάση το ευρύ πεδίο της εμπειρίας του, όχι μόνο στο ουίσκι αλλά επίσης στο κρασί και άλλα αποστάγματα. Με 40 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο των οινοπνευματωδών, έχει θητεύσει στο National Council of the Association of Wine Educators, είναι πρώην πρόεδρος του Institute of Wines & Spirits of Scotland, ενώ κατέχει τα Miguel Torres Wines Course Award, The Australian Wine Certificate και The Wine & Spirit Education Trust Diploma. Είναι μόνιμος λέκτορας στα μαθήματα WSET μέχρι το επίπεδο του διπλώματος και διοργανώνει εκπαιδευτικά μαθήματα σε όλο τον κόσμο για αποσταγματοποιούς, διανομείς ποτών, ξενοδόχους, εστιάτορες, ιδιοκτήτες και προσωπικό bar, αλλά και ιδιώτες.

Ο John είναι δημιουργός του The Scotch Whisky Trail Certificate Course, της πρώτης παγκοσμίως απογευματινής τάξης Scotch Whisky. Λειτουργεί υπό την αιγίδα του The Scotch Whisky Academy, ενός παγκόσμιου οργανισμού εκπαίδευσης και ανάθεσης, που καλύπτει την παραγωγή, την ιστορία και τη λαογραφία, το μάρκετινγκ και το μέλλον του ουίσκι. Με γενική απαίτηση, έχει προσθέσει το The Advanced Whiskey Trail Course, πηγαίνοντας ακόμη πιο βαθιά στο θέμα, δίνοντας στους μαθητές μια πολύ ευρύτερη εικόνα της βιομηχανίας από οποιοδήποτε άλλο διαθέσιμο μάθημα.

Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με ενθουσιασμό, με δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, το Δίκαιο Εμπόριο, την τοπική κοινωνία και φυσικά την οικογένειά του.

Όπως μας λέει: ”Πιστεύω αληθινά και κηρύττω ότι το Scotch Whisky είναι το κορυφαίο απόσταγμα στον κόσμο: πουθενά αλλού στον κόσμο του ποτού δεν μπορείς να βιώνεις τόσο διαφορετικές γεύσεις και τέτοιους βαθμούς ωριμότητας για τόσο μικρό κόστος. Θεωρώ ότι αυτή η ποικιλομορφία, τόσο των γεύσεων όσο και των ανθρώπων που εμπλέκονται στη βιομηχανία, είναι συναρπαστική, φιλική και πολύ συχνά ακόμα και ταπεινή”.

Ο John Lamond έχει αναγνωριστεί ως Whisky Man of the Year 2011 & 2012, Best Independent Wine & Spirits Consultant 2017 – UK, Best Spirits Course 2017: The Scotch Whisky Trail Certificate Course και Whisky Educator of the Year 2018.

photos by Δημήτρης Στενίδης