Tasting Day #34 – SPIRITS OUT OF THIS WORLD vol. 2

A HALLOWEEN WHISKY TASTING

Το Halloween γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου. Προέρχεται από την αρχαία Κέλτικη γιορτή του Samhain, όπου οι άνθρωποι άναβαν φωτιές και φορούσαν διάφορες ενδυμασίες για να απομακρύνουν τα φαντάσματα. Κατά τον 80 αιώνα, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΙΙ χαρακτήρισε την 1η Νοεμβρίου ως την ημέρα για να τιμήσει όλους τους αγίους. Σύντομα, η Ημέρα των Αγίων Πάντων ενσωμάτωσε μερικές από τις παραδόσεις του Samhain. Το βράδυ της παραμονής ήταν γνωστό ως All Eve Hallows ή All Ηallows’ Εve, εξού και το Halloween (Hallows’ Evening). Με την πάροδο του χρόνου, το Halloween εξελίχθηκε σε μια μέρα χαρούμενων δραστηριοτήτων όπως το trick-or-treat, το σκάλισμα της κολοκύθας, εορταστικών εκδηλώσεων, και φυσικά μεταμφιέσεις και γλυκά.

Με αφορμή λοιπόν αυτή τη μέρα των πνευμάτων, διοργανώσαμε την Tasting Day #34, σε συνέχεια της περσινής μας Halloween γευσιγνωσίας, με τα δικά μας αγαπημένα “πνεύματα”, που όχι μόνο δεν τα απομακρύνουμε αλλά τα καλωσορίζουμε στα ποτήρια μας. Πέντε whiskies που ταιριάζουν απόλυτα στο κλίμα της γιορτής. Πέντε συλλεκτικές εμφιαλώσεις, τρεις από τις οποίες είναι αποκλειστικά Halloween editions και εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν. Και για να είμαστε μέσα στο πνεύμα της ημέρας, μετά το τέλος της γευσιγνωσίας σερβιρίστηκαν μαύρα ζυμαρικά (μακαρόνια με μελάνι σουπιάς, τοματίνια και βασιλικό) και New York cheesecake (ψητό cheesecake) με την συνοδεία Compass Box – The Peat Monster (μια προσφορά της εταιρίας Sky Spirits).

Δοκιμάσαμε

1. The Gauldrons – Batch #1 46,2%
Campbeltown Blended Malt Scotch Whisky
Douglas Laing

2. The Glenrothes 13 years old 46,6%
Halloween Edition

3. Auchentoshan 22 years old 55,4%
Old Particular – The Halloween Edition
Douglas Laing

4. No Name No. 2 48,9%
Blended Malt Scotch Whisky
Compass Box

5. Big Peat – The Home of Malts Halloween Edition 48%
Blended Malt Scotch Whisky
Douglas Laing

Η σειρά The Gauldrons αποτελεί μέρος της σειράς Remarkable Regional Malts της Douglas Laing και είναι ένα small batch blended malt από το Campeltown. Το όνομα εμπνεύστηκε από τους βραχώδεις και αμμώδεις σκοτεινούς όρμους των δυτικών ακτών του Campbeltown και κυριολεκτικά σημαίνει “bay of storms”. Ήταν εδώ, που ο βασιλιάς Robert the Bruce, έχοντας ηττηθεί από τους εχθρούς του, βρήκε το θάρρος να συνεχίσει τον αγώνα, καθώς παρακολουθούσε μια αράχνη να προσπαθεί με κόπο και υπομονή να δημιουργήσει τον ιστό της.

Από την αρχή της λειτουργίας του, το αποστακτήριο Glenrothes βρίσκεται δίπλα στο νεκροταφείο της πόλης Rothes. Αρκετά spooky, για να αποφασίσουν 13 χρόνια μετά το Halloween του 2004, να εμφιαλώσουν το new make spirit εκείνης της ημέρας, σε μια συλλεκτική εμφιάλωση 2.202 μπουκαλιών μόνο, που ωρίμασε σε 100% first-fill βαρέλια sherry.

Old Particular είναι το όνομα μιας μοναδικής σειράς whisky της Douglas Laing από προσεκτικά επιλεγμένα παλαιωμένα Single Cask Single Malts και Single Grains από όλη τη Σκωτία. Η λογική είναι μια εμφιάλωση “as natural as it gets”, χωρίς χρώμα και φιλτράρισμα ψύξεως, για να απολαύσουμε το whisky κατευθείαν από το βαρέλι, μεταφέροντάς μας νοερά στις σκοτεινές, γεμάτες υγρασία αποθήκες, όπου το απόσταγμα ξεκουράζεται και ωριμάζει. Από ένα τέτοιο σκοτάδι επιλέχθηκε μετά από 22 χρόνια και εμφιαλώθηκε, σε μόλις 183 μπουκάλια, το Auchentoshan – The Halloween Edition, αφού αποστάχθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1996.

Ώπως αναφέρει η Compass Box, δεν επιλέχθηκε κάποιο ιδιαίτερο όνομα για την εμφιάλωση No Name, για να μιλήσει το whisky από μόνο του! Το πιο τυρφώδες whisky της εταιρίας κυκλοφόρησε το 2017, σε ένα εκπληκτικό μαύρο μπουκάλι, γεμάτο σύμβολα για αποσυμβολισμό και η 2η κυκλοφορία που θα δοκιμάσουμε, κυκλοφόρησε φέτος, με το χρυσό χρώμα πια να κυριαρχεί. Όπως συνηθίζει η εταιρία, μας γνωστοποιεί πάντα τη σύνθεση και τη συνταγή των blends και στο ποτήρι μας θα βρεθούν Caol Ila, Talisker, Clynelish, και ένα μυστικό Highland malt blend. Κυκλοφορεί σε 8.802 μπουκάλια παγκοσμίως.

To Big Peat ήταν η πρώτη κυκλοφορία της σειράς Remarkable Regional Malts της Douglas Laing, ξεκινώντας το 2009. Ένα blended malt που χαρακτηρίζεται από τη γλυκύτητα του Caol Ila, τη φρεσκάδα του Bowmore, τη φαρμακευτική ποιότητα του Ardbeg και τους γήινους τόνους του Port Ellen. Η ιδέα πίσω από την κυκλοφορία ήταν να προσφέρει στους λάτρεις του whisky τον “απόλυτο προορισμό για το Islay”. Κάθε χρόνο κυκλοφορούν εποχιακές ή εορταστικές εμφιαλώσεις, όπως επίσης έχουν κυκλοφορήσει αρκετές limited edition ή exclusive φιάλες, όπως η Halloween για το Home of Malts, που περιλαμβάνεται στο line up μας.

Η γευσιγνωσία έγινε την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στο AMBER – Athens

Τη γευσιγνωσία διηύθυνε ο Γιάννης Μηλιώνης.

photos by Δημήτρης Στενίδης