Το Aberlour μεταφράζεται από τα γαελικά ως “το στόμα του αφρισμένου ρυακίου” και πιθανώς αναφέρεται στην πηγή του Αγίου Drostan, που απεικονίζεται και στο λογότυπο. Ο Άγιος ήταν μαθητής του πολύ σημαντικού για τη Σκωτία Άγιου Columba, γνωστού ως “Ο Φωτιστής της Σκωτίας” και γύρω στο 660 μ.Χ. βάφτιζε άγριους Highlanders σε αυτά τα νερά. Αυτά τα “άγια” νερά ήταν και τα πρώτα που χρησιμοποίησε το αποστακτήριο για να λειτουργήσει.
Το νερό που χρησιμοποιεί σήμερα προέρχεται από το βουνό Ben Rinnes. Τα ουίσκι του αποστακτηρίου ωριμάζουν συνήθως για τουλάχιστον 12 χρόνια σε προσεκτικά διαλεγμένα βαρέλια Oloroso Sherry καθώς και σε βαρέλια Αμερικάνικης δρυός. Αυτή η παλαίωση σε διαφορετικά βαρέλια, συνδυάζει διακριτικά τα χαρακτηριστικά και των δύο για να δημιουργήσει μια πραγματικά πλούσια και πολύπλοκη σειρά single malt. Εκτός από την απόλαυση που προσφέρει ένα dram Aberlour, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν το συνοδεύουμε με φαγητό και γι’ αυτό στο ABERLOUR Whisky Dinner είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε 4 εμφιαλώσεις μαζί με ένα ειδικά σχεδιασμένο μενού.
MENU
Πιάτο 1
με Aberlour 12 yo 40%
Ταρτάρ Βοδινού Φιλέτου
μαγιονέζα τρούφας • κρέμα κάπαρης • chips πατάτας • παστός κρόκος αυγού • πίκλα αγγουράκι τουρσί
Πιάτο 2
με Aberlour 14 yo 40%
Ριζότο Milanese με σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα
σπαράγγια • κατσικίσιο τυρί
Πιάτο 3
με Aberlour Casg Annamh (batch 5) 48%
Φιλέτο Μοσχαρίσιο 250 γρ
πουρέ topinambur • βασιλομανίταρα σωτέ • jus από κόκκινο κρασί & ζωμό
Πιάτο 4
με Aberlour A’bunadh (batch 69) 61,2%
Τριλογία σοκολάτας
σοκολάτα λευκή • bitter • γάλακτος • brownies • παγωτό σοκολάτα • κόκκινα φρούτα
Το δείπνο έγινε την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022 στο Wood Restaurant, Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Κηφισιά
Ευχαριστούμε πολύ την εταιρία Pernod Ricard Hellas για την πολύτιμη βοήθειά της.
photos by Δημήτρης Στενίδης
bottles photos by Γιάννης Μηλιώνης