Αν μπορούμε να δώσουμε έναν ορισμό για το ουίσκι θα λέγαμε ότι ένα αλεσμένο σιτηρό, μετατρέπεται μετά από ζύμωση σε μπίρα, την οποία αποστάζουμε και το αλκοολούχο ποτό που παράγεται, παλαιώνει σε ξύλινα βαρέλια, για να πάρουμε το τελικό προϊόν. Αυτή η κοινή πορεία τους μέχρι ενός σημείου και οι κοινές πρώτες ύλες, τους προσδίδει μια συγγένεια. Σε αρκετές περιπτώσεις τα δύο ποτά αποτελούν ένα ιδανικό pairing, όπως το θρυλικό “The Boilermaker” (σαν το δικό μας “Υποβρύχιο”), που στα τέλη του 19ου αιώνα το εμπνεύστηκαν βιομηχανικοί εργάτες για να ξεδιψούν δυνατά μετά από μια σκληρή μέρα δουλειάς σε μηχανουργεία ατμομηχανών.
Τα ξύλινα βαρέλια αποτελούν άλλο ένα κοινό σημείο, αφού για αιώνες και η μπίρα ζυμώνονταν και αποθηκεύονταν σε αυτά, μέχρι να αντικατασταθούν από το ατσάλι και το αλουμίνιο. Τα τελευταία χρόνια όμως πολλοί ζυθοποιοί επανέφεραν τα δρύινα βαρέλια κυρίως από ουίσκι στη διαδικασία παραγωγής, όχι ως αποθηκευτικούς χώρους, αλλά ως ένα τρόπο να κάνουν τη μπίρα τους πιο πολύπλοκη. Οι barrel aged μπίρες ενέπνευσαν και την απέναντι μεριά όμως, ώστε οι παραγωγοί ουίσκι να πειραματιστούν με εμφιαλώσεις που έχουν περάσει για ένα finish από τέτοια βαρέλια. Στην Tasting Day #93 είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε 4 τέτοια ουίσκι συνοδευόμενα από 4 μουκάλια με αντίστοιχες μπίρες αυτών των finish και ένα επιπλέον ουίσκι που δημιουργήθηκε για να συνδιάζεται με μπίρα.

Δοκιμάσαμε:
Togouchi Beer Cask Finish 40%
Japanese Blended Whisky
μαζί με BABEL Vizma IPA 5,7%

Compass Box Transistor 43%
Boilermaker Series
Blended Scotch Whisky
μαζί με BREWDOG – Punk IPA 5,4%

New Holland Beer Barrel Bourbon 40%
μαζί με VOREIA Imperial Porter 8,5%

Deanston Dragon’s Milk Stout Cask Finish 50,5%
Single Malt
μαζί με VOREIA Stout 6,2%

Two Stacks Smoke & Mirrors Peated Stout
Single Malt
μαζί με BABEL – Cup o’ Crew Imperial Stout 7,8%

AFTER TASTING
BBQ
μαζί με
Jameson Caskmates IPA Edition
Asahi Super Dry
Estrella Damm Inedit

Την παρουσίαση έκανε ο Κυριάκος Πιερράκος (αρθρογράφος, bartender, beer enthusiast) και ο Γιάννης Μηλιώνης.

Η γευσιγνωσία έγινε τo Σάββατο 12 Ιουλίου 2025 στο Κτήμα Απέραντο Γαλάζιο – Χρυσοβιτσιώτη, Καλοπήγαδο Κερατέας
Ευχαριστούμε τις εταιρίες ΑΜΒΥΧ, Οινόκοσμος, Β.Σ. Καρούλιας, BABEL Brewery, Beverage World και Pernod Ricard Hellas για την πολύτιμη βοήθειά τους.

photos by Δημήτρης Στενίδης
bottles photos by Γιάννης Μηλιώνης
