Tasting Day #92 • THE KILCHOMAN JOURNEY

Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τότε που ένα νέο αποστακτήριο ιδρύθηκε στο Islay, το πρώτο μετά από 124 χρόνια! Και μάλιστα από Άγγλο, τον Anthony Wills, με προσωπικό όραμα να επαναφέρει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της παραγωγής, με βάση τη λογική του farm distillery. Ίσως γι’ αυτό πήρε το όνομά του από το ερειπωμένο χωριό Kilchoman, κοντά στην παραλία Machir Bay.

Το αποστακτήριο λειτουργεί σε αγρόκτημα και ελέγχει ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής, από τη βύνη έως την εμφιάλωση. Το 25% της παραγωγής του μάλιστα, προέρχεται από δικό του κριθάρι, ενώ το αποστακτήριο διαθέτει δικό του malting floor και kiln, κάτι εξαιρετικά σπάνιο στη Σκωτία σήμερα. Η Tasting Day #92 ήταν μια επετειακή και τυρφώδης βραδιά, που περιλάμβανε 7 εκφράσεις Kilchoman, για να διαπιστώσουμε όσο αυτό είναι δυνατόν τη μεγάλη ποικιλία των εμφιαλώσεων, που αντιπροσωπεύουν τη φιλοσοφία του αποστακτηρίου.

Δοκιμάσαμε:

KILCHOMAN

100% Islay 50%
13th Edition

Sanaig 46%

PX Sherry Cask Matured 50%
2023 Edition

Loch Gorm 46%
2022 Release

Fèis Ìle 56,3%
2021 Release
1 of 2.832 bottles

15 years old Ex-Sherry Casks 52,7%
20th Anniversary Cask Series

Tην παρουσίαση έκανε ο Γιάννης Μηλιώνης.

Η γευσιγνωσία έγινε την Τρίτη 24 Ιουνίου 2025 στο DEOS.


Μετά τη γευσιγνωσία σερβιρίστηκε spaghetti με σάλτσα οστρακοειδών, κυδώνι, γυαλιστερές και πέστο καπνιστής πέστροφας, το οποίο θα συνοδέψαμε με Kilchoman Machir Bay.

Ευχαριστούμε την εταιρία TSAKNAKIS BROS για την πολύτιμη βοήθειά της.

photos by Δημήτρης Στενίδης

bottles photos by Γιάννης Μηλιώνης

The Tasters Club Tasting Day 92 Kilchoman whisky tasting
The Tasters Club Tasting Day 92 Kilchoman whisky tasting