Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου
SOLD OUT – ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
Η 7η σεζόν ξεκινάει για το The Tasters Club, με ένα πολύ ιδιαίτερο θεματικά event. Η Tasting Day #54 εμπνέεται από το εμβληματικό μυθιστόρημα του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ “Ο Φύλακας στη Σίκαλη” και είναι αφιερωμένη στο ουίσκι σίκαλης, το Rye Whiskey, ή αλλιώς …the real American spirit! Αν δεν κάνουμε κάποιο λάθος αυτή είναι και η πρώτη εξ ολοκλήρου γευσιγνωσία rye whiskey στη Ελλάδα.
Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά ουίσκι στην Αμερική ήταν για ουίσκι σίκαλης. Το έτος 1640, ο William Kleft, Διοικητής της Ολλανδικής Αποικίας του Νέου Άμστερνταμ, διέταξε απόσταξη rye whiskey. Tο πρώτο rye whiskey φτιάχνονταν από αγρότες στην παραμεθόρια περιοχή γύρω από το σύγχρονο Pittsburg, αλλά και μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ανατολικότερα, κοντά στη Philadelphia. Στο τέλος του 18ου αιώνα το ουίσκι σίκαλης άρχισε να παλαιώνει. Στο μυθιστόρημα Moby Dick, ο Melville περιγράφει το αίμα που προέρχεται από μια καμακωμένη φάλαινα «κόκκινο όπως κάποια Old Monongahela». Το Monongahela Rye ήταν το πρώτο αμερικανικό στυλ ουίσκι που κέρδισε ευρεία αναγνώριση και το πρόθεμα “Old”, μόλις οι άνθρωποι εξοικειώθηκαν με τη νόστιμη, κόκκινη απόχρωση του βαρελιού.
Το rye whiskey ήταν πολύ δημοφιλές τον 19ο αιώνα στις ΗΠΑ, με κυρίαρχες περιοχές παραγωγής την Pennsylvania και το Maryland. Αλλαγές όμως στη νομοθεσία και Ποτοαπαγόρευση έφεραν την πτώση του ενδιαφέροντος του κόσμου, καθώς το bourbon αύξανε συνεχώς το μερίδιο αγοράς. Μέχρι τη δεκαετία του 1980 το rye whiskey σαν στυλ σχεδόν εξαφανίστηκε. Τη δεκαετία του 2000 οι bartenders έφεραν το rye ξανά στο προσκήνιο, χρησιμοποιώντας το σε κλασικά whiskey cocktails, για τις έντονες νότες πιπεριού και φρούτων που βγάζει, πράγμα που το πρόσεξαν οι έμπειροι πότες και έτσι το Rye σιγά σιγά επέστρεψε, αυξάνοντας τη δημοτικότητά του και τα μεγαλύτερα αποστακτήρια παράγουν πια περισσότερο rye whiskey. Το 2006 στους Νew York Times το rye whiskey χαρακτηρίστηκε ως «world’s great forgotten spirit».