Top
 

Tasting Day #27 – SPIRITS OUT OF THIS WORLD • 31/10

halloween whisky tasting occult
22 Oct

Tasting Day #27 – SPIRITS OUT OF THIS WORLD • 31/10

SOLD OUT – ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Το Halloween γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου. Προέρχεται από την αρχαία Κέλτικη γιορτή του Samhain, όπου οι άνθρωποι άναβαν φωτιές και φορούσαν διάφορες ενδυμασίες για να απομακρύνουν τα φαντάσματα. Κατά τον 80 αιώνα, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΙΙ χαρακτήρισε την 1η Νοεμβρίου ως την ημέρα για να τιμήσει όλους τους αγίους. Σύντομα, η Ημέρα των Αγίων Πάντων ενσωμάτωσε μερικές από τις παραδόσεις του Samhain. Το βράδυ της παραμονής ήταν γνωστό ως All Eve Hallows ή All Ηallows’ Εve, εξού και το Halloween (Hallows’ Evening). Με την πάροδο του χρόνου, το Halloween εξελίχθηκε σε μια μέρα χαρούμενων δραστηριοτήτων όπως το trick-or-treat, το σκάλισμα της κολοκύθας, εορταστικών εκδηλώσεων, και φυσικά μεταμφιέσεις και γλυκά.

Με αφορμή λοιπόν αυτή τη μέρα των πνευμάτων, σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε την Tasting Day #27 με τα δικά μας αγαπημένα “πνεύματα”, που όχι μόνο δεν τα απομακρύνουμε αλλά τα καλωσορίζουμε στα ποτήρια μας. Τέσσερα whiskies που τα χαρακτηρίζει το μυστήριο, το απόκοσμο και το φανταστικό και ταιριάζουν απόλυτα στο κλίμα της γιορτής. Τέσσερις συλλεκτικές εμφιαλώσεις με συγκεκριμένο αριθμό μπουκαλιών η καθεμιά, κάποιες από τις οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν πια. Και για να είμαστε μέσα στο πνεύμα της ημέρας, μετά το τέλος της γευσιγνωσίας θα σερβιριστούν κολοκυθόσουπα και μηλόπιτα με την συνοδεία Compass Box – The Peat Monster.

Θα δοκιμάσουμε

1. Tomatin – Cù Bòcan 50%
2006 Vintage Limited Edition

2. The Arran – The Devil’s Punch Bowl 53,4%
Chapter ΙΙΙ 

3. Bowmore – The Devil’s Casks 10 years old 56,3%
Small Batch Release II

4. Bruichladdich – Black Art 1992 24 years old 48,4%
Edition 05.1

Οι τυρφώδεις βαλτότοποι γύρω από το χωριό Tomatin στοιχειώνονται από το τρομακτικό Cù Bòcan, ένα φασματικό κυνηγόσκυλο, βγαλμένο από τα έγκατα της γης. Κάποτε ένας εργάτης του αποστακτηρίου καταδιώχθηκε από το τέρας με τα φλεγόμενα ρουθούνια και το απόκοσμα φωτεινό του σώμα και όταν με περίσσιο θάρρος προσπάθησε να το αγγίξει, αυτό εξαφανίστηκε στο τυρφώδες έδαφος, αφήνοντας πίσω του μπλε καπνό και μια νεκρική σιωπή. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας κάθε έτους, το αποστακτήριο χρησιμοποιεί ελαφρά τυρφώδες κριθάρι στην παραγωγή ουίσκι. Μόλις 90.000 λίτρα ετησίως παλαιώνουν, για τις συλλεκτικές εκδόσεις με το όνομα Cù Bòcan. Το 2017 κυκλοφόρησε η έκδοση που θα δοκιμάσουμε και εμφιαλώθηκαν 9.000 μπουκάλια.

Το The Devil’s Punch Bowl αποτελεί μια συλλεκτική έκφραση του αποστακτηρίου και πήρε το όνομά του από την παγετωνική κοιλότητα Coire na Ciche (The Devil’s Punch Bowl από τα γαελικά), όπου η καταχθόνια παρουσία της κυριαρχεί στη βορειοανατολική ακτή του νησιού Arran. Ο master distiller James MacTaggart ολοκληρώνει τη “δαιμόνια” τριλογία του, με αυτό που αποκαλεί “the fiendish finale”. Από τις πιο σκοτεινές γωνίες των αποθηκών, επέλεξε προσεκτικά και για τελευταία φορά για τη συγκεκριμένη σειρά, 21 βαρέλια, 8 Sherry Butts, 8 French Oak Barriques και 5 Bourbon Barrels, για να δημιουργήσει ένα whisky που θα μας στοιχειώσει. Αν το κατάφερε, θα το μάθουμε ανοίγοντας 1 από τα 6.660 μπουκάλια!

Σύμφωνα με ένα θρύλο του νησιού Islay, ο Διάβολος τρύπωσε κάποια στιγμή στην εκκλησία του Bowmore, αλλά έγινε αμέσως αντιληπτός, λόγω του ότι αυτή είναι στρογγυλή και δεν βρήκε κάποια γωνία να κρυφτεί. Το εκκλησίασμα τον καταδίωξε και ο Διάβολος παιρνώντας μέσα από το χωριό κατέφυγε στο αποστακτήριο του Bowmore. Εκείνη την ώρα οι εργάτες γέμιζαν βαρέλια και τα φόρτωναν στο ατμόπλοιο The Maid of Islay. Παρόλο που έκλεισαν τις πύλες και έψαξαν παντού, η αναζήτηση δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Έτσι έφτασαν στο συμπέρασμα ότι ο Διάβολος κρύφτηκε σε κάποιο βαρέλι που κατευθύνονταν στην ενδοχώρα. Οι εκφράσεις The Devil’s Casks έχουν ωριμάσει αποκλειστικά σε 1st Fill Sherry Casks και η 2η small batch έκδοση που θα δοκιμάσουμε, εμφιαλώθηκε σε 6.000 μπουκάλια.

Το Black Art δεν έχει κάποια ιστορία ή μύθο που πήρε το όνομά του. Είναι όμως το πιο “σκοτεινό” μπουκάλι ουίσκι που κυκλοφορεί. Κατάμαυρη φιάλη, όπου δεσπόζουν αλχημιστικά σύμβολα και ονόματα με γοτθική γραφή, ολόγυρα από ένα εξάγωνο αστέρι. Μυστήριο και έντονος συμβολισμός. Σαν ένα παιχνίδι αποκρυπρογράφησης συμβόλων. Το μυστήριο βέβαια του Black Art έχει πραγματική βάση, μια και είναι το μυστικό δημιούργημα 2 ανθρώπων. Του θρυλικού Jim McEwan και του Adam Hannett, πρώην και νυν αντίστοιχα Master Distillers του Bruichladdich. Μια χειμωνιάτικη μέρα του 2010 οι δυο τους, πέρασαν την πόρτα της Αποθήκης 6, για να ανακαλύψουν τους θησαυρούς, που αναπαύονταν ήσυχα στα παλιά βαρέλια και να δημιουργήσουν αυτό που ο Jim είχε εμπνευστεί. Η έκδοση 5.1 που θα δοκιμάσουμε εμφιαλώθηκε σε 12.000 μπουκάλια.

Τη γευσιγνωσία θα διευθύνει ο whisky expert Πέτρος Χαριζόπουλος.

halloween whisky tasting occult

Η γευσιγνωσία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στο COULEUR LOCALE, Νορμανού 3, Μοναστηράκι, Αθήνα (εντός στοάς).

ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ: 8.30 μμ • ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 9.00 μμ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: €70

ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ : SOLD OUT

SOLD OUT

 

 


Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας, θα πρέπει να έχετε κάνει την κατάθεση εντός 1 ημέρας στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς (αναγράφοντας στην μεταφορά το όνομά σας) ή στο PayPal.

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορέσετε να παρευρεθείτε, θα πρέπει να μας ειδοποιήσετε τουλάχιστον 3 ημέρες πριν την εκδήλωση.

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

ΕΘΝΙΚΗ: GR4401100950000009561360448

ALPHA: GR4001402190219002101027528

ΠΕΙΡΑIΩΣ: GR9201720940005094061000740

EUROBANK: GR9502602860000160200338014

(Δικαιούχος λογαριασμών Ιωάννης Μηλιώνης)

ή

PayPal

Share